رییس انجمن کارآفرینی کسب و کارهای نوین ایران: حکمرانی توسعه نیازمند گفتگوی مستمر و دو طرفه دولت و مردم است
حکمرانی توسعه نیازمند گفتگوی مستمر و دو طرفه دولت و مردم است
دکتر مهدی غضنفری در اولین همایش ملی «حکمرانی توسعه» تأکید کرد که بدون سرمایه اجتماعی بالا و تعامل مستمر میان دولت و مردم، نمیتوان به توسعه پایدار دست یافت. وی افزود که حکمرانی توسعه باید به جلوگیری از فساد، مشارکت مؤثر، و رعایت عدالت بپردازد و رویکردی ارگانیک و خلاقانه در پیش گیرد.
به گزارش روابط عمومی انجمن کارآفرینی کسب و کارهای نوین ایران، مهدی غضنفری، رئیس انجمن و رئیس هیأت عامل صندوق توسعه ملی، در اولین همایش ملی «حکمرانی توسعه» که در سازمان مدیریت صنعتی برگزار شد، با سخنرانی تحت عنوان «حکمرانی توسعه؛ ترکیب مکانیکی، تلفیق ارگانیکی»، اظهار داشت: هدف از برگزاری چنین همایش هایی فراهم کردن زمینه گفتگو میان مردم و حکومت است. وی افزود: این همایش میتواند شکافهای موجود میان دولت و مردم را کاهش دهد.
مهدی غضنفری با اشاره به اهمیت حکمرانی خوب گفت: حکمرانی باید به جلوگیری از فساد، مشارکت مؤثر، و رعایت عدالت توجه کند. ما باید مفهوم حکمرانی را بهبود ببخشیم و به دنبال تجارب بهتری برای پیشرفت باشیم.
وزیر اسبق صنعت، معدن و تجارت تأکید کرد: حکمرانی خوب نیازمند بهبود مستمر است و برخی ایدهها باید در بلندمدت پیگیری شوند. فرآیند حکمرانی، پیچیده و عمیق است و هرگونه غفلت در آن میتواند نتایج منفی به همراه داشته باشد. در این مسیر، باید از ذهنیتهای کلاسیک فاصله گرفته و به دنبال راه حلهای خلاقانه برای مواجهه با چالشها باشیم.
وی با اشاره به چالشهای فضای کسب وکار در ایران تصریح کرد: تسهیلگری در فضای کسب وکار با موانع بزرگی مواجه است و تنظیم گری همواره پاسخگوی نیازها نیست. وضع بیش از حد مقررات، شرایط را دشوارتر کرده است و اگر تصمیمات به درستی اجرا نشوند، افراد فقیر و مستضعف بیشتر آسیب پذیر خواهند شد. حکومت باید ضمن ایجاد امنیت، منابع مالی را به نحوی مؤثر بین مردم توزیع کند تا همه از منافع بهره مند شوند.
تعارضات اجتماعی و پایین بودن سرمایه اجتماعی: موانع توسعه
مهدی غضنفری در ادامه سخنان خود گفت: هیچ مسئله اقتصادی وجود ندارد که ابعاد اجتماعی و سیاسی نداشته باشد. هر کنش سیاسی نیز نتایج اقتصادی و اجتماعی خاص خود را دارد. این تعاملات نشاندهنده پیچیدگی های موجود در مسائل توسعه است. سازمان ملل، توسعه را فرآیندی میداند که نیازمند همکاری میان مردم و دولت است. برای موفقیت در این زمینه، باید تلاش کنیم مردم با هر باوری در یک مسیر مشترک حرکت کنند.
وی افزود: وجود تعارضات اجتماعی و پایین بودن سرمایه اجتماعی مانع از تحقق توسعه است. برای پیشرفت، محیط باید مساعد باشد و مردم بتوانند به طور مؤثر مشارکت کنند. برای نیل به توسعه، سه اقدام اساسی شامل: اصلاح فرهنگ، رفتار و گفتار افراد ضروری است. البته رسیدن به اجماع در دنیای پر از اطلاعات امروز کار آسانی نیست.
رییس شورای راهبری همایش حکمرانی توسعه تأکید کرد: توسعه پایدار باید به نیازهای اساسی انسان پاسخ دهد و عدالت اجتماعی و تنوع فرهنگی را مد نظر قرار دهد. کشورهای توسعه نیافته معمولاً با مشکلاتی از جمله پایین بودن بهرهوری مواجه هستند. رشد اقتصادی معمولاً به افزایش تولید اشاره دارد، اما توسعه پایدار به رشد همه جانبه و متوازن توجه دارد.
مفهوم مثلث حکمرانی
مهدی غضنفری با اشاره به مفهوم مثلث حکمرانی که شامل دولت، نهادهای مدنی، و بخش خصوصی است، اظهار داشت: ایجاد کانالهای گفتگو میان این سه بخش، شرط اساسی برای توسعه پایدار است. کارهایی که دولت، نهادهای مدنی، و بخش خصوصی انجام میدهند باید هماهنگ و همافزا باشد. بدون سرمایه اجتماعی بالا و گفتگوی مستمر میان دولت و مردم، نمیتوان به نتایج مطلوب دست یافت.
وی در ادامه تصریح کرد: تفکر اقتصاد دولتی و دستوری یکی از موانع پیشرفت در عرصه های اقتصادی است. ما باید به این سوالات پاسخ دهیم که آیا رفتار اقتصادی دولت باید یکسان باشد یا متغیر؟ آیا باید به سمت بازار آزاد حرکت کنیم یا نه؟ در حالی که برخی کشورها مانند چین، با وجود نام حزب کمونیست، اقتصاد آزاد را پیاده سازی کردهاند.
نیاز به تصمیمگیری جسورانه و اجماع
رئیس انجمن کارآفرینی کسب کارهای نوین ایران در بخش پایانی سخنان خود تأکید کرد: برای شروع کار در ایران، نیازمند تصمیم گیری جسورانه و اجماع هستیم. ما باید مزیت های سرزمینی خود را شناسایی کرده و روی آنها کار کنیم تا امید دوباره به جامعه بازگردد. همچنین، باید فضای کسب وکار را بهبود ببخشیم و پاسخهای قانع کنندهای برای سوالات حکمرانی پیدا کنیم.
نقش سنتهای الهی در حکمرانی توسعه
وی در پایان خاطرنشان کرد: موفقیتهای زمینی و روشهای مؤثر، بر پایه سنتهای الهی استوار هستند. تمدن اسلامی از زمان صدر اسلام شکل گرفت و این به دلیل درک عمیق تر از سنتهای
الهی بود. ما باید به سرعت این سنتها را بشناسیم و از آنها بهره برداری کنیم. مخالفت با سنتهایی که دیگران کشف کردهاند، بی معناست. اگر کسی توانسته است آبی را مهار کند یا اکوسیستم را احیا کند، ما نیز میتوانیم از این تجربه استفاده کنیم.
غضنفری تأکید کرد: روشهای موفق در زندگی و فعالیتهای انسانی باید بر اساس سنتهای الهی بنا شوند و درک و پذیرش این سنتها میتواند مسیر پیشرفت و توسعه را هموار کند.